علت بالا رفتن آمپر ماشین چیست؟
یکی از رایجترین مشکلات خودرو که بیشتر در فصل تابستان نیز رخ میدهد داغ کردن موتور یا بالا رفتن آمپر خودرو است. بروز این مشکل میتواند به فاکتورهای متعددی بستگی داشته باشد که از مهمترین این موارد میتوان به خراب شدن فن رادیاتور و کمبود مایع خنککننده اشاره کرد. علاوه بر این موارد، ممکن است عوامل دیگری در بروز این مسئله دخیل باشند که در ادامه به طور مفصل به بررسی علت بالا رفتن آمپر ماشین پرداخته شده است.
بنابراین، اگر شما هم علاقهمندید بدانید هنگام بروز این مشکل چه چیزی را باید چک کنید و بدانید اصلا چرا آمپر ماشین بالا می رود، توصیه میشود تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
دلایل بالا رفتن آمپر آب
حال که نسبت به اهمیت و تأثیرات مخرب بالا رفتن آمپر ماشین آگاه شدید، بهتر است با علت بالا رفتن آمپر ماشین نیز آشنا شوید. بالا رفتن آمپر ماشین میتواند در اثر فاکتورهای مختلفی رخ دهد که در این قسمت به برخی از مهمترین و رایجترین این موارد اشاره شده است؛ از سوی دیگر ممکن است آمپر ماشین در شرایط مختلفی بالا رود؛ به همین جهت در ادامه به علت بالا رفتن آمپر آب در سرعت بالا و همچنین بالا رفتن آمپر ماشین در سرما نیز اشاره شده است تا در مواقع مواجهه با این موارد، بهترین عملکرد را داشته باشید.
معیوب بودن فن رادیاتور
رایجترین علت بالا رفتن آمپر ماشین در گرما، خراب شدن فن رادیاتور و عدم عملکرد صحیح این قطعه است؛ چرا که هرگونه علائم خرابی در فن رادیاتور میتواند سبب کاهش مکش هوا به درون سیستم خنککننده شده و به نوعی در جریان هوا اختلال ایجاد کند. از سوی دیگر خرابی رله فن و سنسور دمای آب نیز میتواند منجر به مختل شدن عملکرد فن رادیاتور شود؛ بنابراین، در صورت مشاهده عدم کار کردن فن رادیاتور میتوان به سلامت فنی این دو قطعه نیز شک کرد.
در برخی مواقع ممکن است فن رادیاتور در دور کند موتور شروع به فعالیت نکند که این مورد نیز میتواند در بالا رفتن آمپر ماشین تأثیرگذار باشد. ما در مجموعه تخصصی رنوفرانس گاهی با این مشکل نیز مواجه میشویم که در ماشین کاربران خود شاهد برعکس بسته شدن سیمهای فن رادیاتور هستیم. این مورد نیز میتواند منجر به انتقال هوا به محیط آزاد و درنتیجه، افزایش دمای موتور و بالا رفتن آمپر ماشین شود.
کمبود مایع خنککننده
یک علت بالا رفتن آمپر ماشین در سرما میتواند کاهش سطح مایع خنککننده باشد. برای نگهداری خودرو در زمستان در صورت بالا رفتن آمپر ماشین لازم است خودرو را در محلی ایمن و صاف پارک کنید؛ سپس وضعیت مایع خنککننده را مورد بررسی قرار دهید. در صورت مشاهده کاهش سطح آن، لازم است قسمتهای مختلف این سیستم را بررسی کنید تا اگر در برخی قسمتها نشتی رخ داده است نسبت به رفع آن اقدام کنید.
رسوب گرفتن و انسداد برخی قسمتهای سیستم خنک کننده
به طور معمول هنگام رانندگی با سرعت بالا، درجه آمپر ماشین باید رو به پایین تغییر کند؛ بنابراین، اگر برخی مواقع با بالا رفتن آمپر ماشین در سرعت بالا مواجه شدید توصیه میشود مسیرهای انتقال آب در سیستم خنک کننده را مورد بررسی قرار دهید؛ چرا که ممکن است یک علت بالا رفتن آمپر ماشین در سرعت بالا، همین گرفتگی و رسوب گرفتن مسیر آب باشد.
در واقع گرفتگی سیستم خنککننده سبب وارد شدن فشار زیادی به موتور و درنتیجه، افزایش حرارت آن خواهد شد؛ به همین دلیل بالا رفتن آمپر ماشین گاهی نشاندهنده بروز مشکل در جریان درون شیلنگ رادیاتور یا محل اتصال آن است.
هوا گرفتن سیستم خنککننده
از دیگر علل بالا رفتن آمپر ماشین میتوان به وجود هوا در بخشهای مختلف سیستم خنککننده اشاره کرد؛ زیرا وجود هوا در این سیستم میتواند جریان مایع را مختل کرده و منجر به وارد شدن فشاری بیش از حد توان موتور شود. از سوی دیگر ممکن است اختلال در جریان آب میان مخزن و رادیاتور نیز سبب بالا رفتن آمپر ماشین شود.
در واقع جریان درست به این صورت است که پس از انتقال آب به مخزن، دوباره این مایع به سمت رادیاتور جریان یابد؛ بنابراین، در صورت عدم این جریان، ممکن است درجه آمپر به سمت H حرکت کند. این مشکل نیز به دلیل معیوب شدن درب رادیاتور یا نادرست بسته شدن آن بروز میکند.
فرسودگی واترپمپ
اصلیترین وظیفه واترپمپ این است که آب را با فشار مشخصی درون سیستم خنککننده به گردش درآورد؛ به همین جهت هرگونه خرابی در این قطعه میتواند سبب اختلال عملکرد صحیح سیستم خنککننده و درنتیجه، بالا رفتن آمپر شود. در صورت مشاهده این مشکل لازم است به تعمیرگاه تخصصی مراجعه کرده و نسبت به تعویض یا تعمیر واترپمپ اقدام کنید.
معیوب بودن واشر سرسیلندر
یک علت زود بالا رفتن آمپر ماشین تنها چند ساعت پس از استارت زدن میتواند خرابی واشر سرسیلندر باشد. در واقع علائمی مانند کاهش سطح مایع خنککننده به صورت مکرر و سفت شدن شیلنگهای رادیاتور هنگام فعالیت موتور از نشانههای بارز خراب شدن واشر سرسیلندر هستند که در پی این موارد، آمپر خودرو نیز بالا میرود.
قفل شدن ترموستات رادیاتور
دیگر علت بالا رفتن آمپر ماشین میتواند قفل شدن ترموستات رادیاتور باشد که این مسئله میتواند تأثیر مستقیمی بر عملکرد مطلوب سیستم خنککننده داشته باشد. برای بررسی این مشکل میتوانید دست خود را نزدیک پرههای رادیاتور کرده و در صورت سرد بودن آن، به قفل شدن ترموستات شک کرد. جهت بررسیهای دقیقتر لازم است به تعمیرگاه تخصصی و یک مکانیک مجرب مراجعه کنید تا در صورت نیاز، این قطعه تعویض شود.
شما میتوانید در تعمیرگاه تخصصی ال 90 این مشکل خودروی خود را به راحتی تشخیص دهید و به راحتترین شکل ممکن آن را حل کنید.
دلایل بالا رفتن آمپر ماشین هنگام روشن بودن کولر
یکی دیگر از رایجترین مشکلات، بالا رفتن آمپر ماشین هنگام روشن بودن کولر خودرو است. این مسئله نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد که در این قسمت به برخی از مهمترین آنها اشاره شده است.
- افزایش بار موتور
- مسدود شدن لولههای منتهی به کندانسور
- فرسودگی رادیاتور
- سوختگی واشر سرسیلندر
- انسداد لولههای تخلیه
- هر گونه علائم شکستگی در تشت تخلیه
نشانه های بالا رفتن آمپر آب
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، بالا رفتن آمپر آب میتواند خسارتهای گستردهای را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین، لازم است با نشانههای بروز این مشکل فنی نیز آشنا باشید تا در صورت مشاهده هر یک از این موارد، سریعاً نسبت به رفع مشکل مربوطه اقدام کنید؛ به همین جهت در این قسمت به بیان برخی از مهمترین نشانههای بالا رفتن آمپر آب پرداختهایم.
- داغ شدن کاپوت خودرو
- خروج دود از کاپوت و احساس بوی دود درون خودرو
- کاهش قدرت موتور
- شنیدن صداهای عجیب از خودرو
دمای عادی آب ماشین چقدر باید باشد؟
با استارت زدن، موتور خودرو نیز روشن شده و شروع به فعالیت میکند. کار کردن موتور خودرو، بالا رفتن حرارت آن را به دنبال خواهد داشت؛ به همین دلیل اصلیترین وظیفه مایع خنککننده، کاهش حرارت پیشرانه خودرو است تا از بروز خسارتهایی مانند سوختن موتور و دیگر قطعات وابسته جلوگیری کند.
درجه آمپر به منظور نظارت بر درستی این روند، در خودرو تعبیه شده است؛ به طوری که کمترین درجه آمپر با حرف C و بیشترین درجه آن با حرف H نمایان میشود؛ به طور معمول پس از دو الی سه دقیقه از شروع کار کردن موتور، عقربه آمپر نیز به سمت بیشترین درجه شروع به حرکت میکند و حد نرمال آن چیزی میان درجه دوم و سوم آمپر است؛ اما زمانی که این عقربه به درجه H بسیار نزدیک میشود، نشان از بالا رفتن آمپر و به عبارتی جوش آوردن خودرو دارد.
معمولاً در این حالت، چراغ قرمز آمپر نیز روشن میشود تا راننده را نسبت به بروز این مشکل آگاه کند. در صورت مشاهده این حالت لازم است سریعاً خودرو را در مکانی ایمن پارک و خاموش کرده تا بتوانید وضعیت سیستم خنککننده را مورد بررسی قرار دهید؛ به طور کلی اگر عملکرد این سیستم معیوب شود، دمای موتور به تدریج افزایش یافته و نهتنها احتمال آسیب دیدن آن وجود دارد؛ بلکه با عدم توجه به این مسئله احتمال خسارت دیدن دیگر قطعات وابسته به موتور نیز وجود دارد. جهت درک بهتر این موضوع در ادامه به برخی از مهمترین علت بالا رفتن آمپر ماشین اشاره شده است.
اگر خودروی شما ال 90 است، شما میتوانید علائم پشت آمپر ال 90 را در سایت رنوفرانس بخوانید و در صورت بروز مشکل به یک تعمیرگاه تخصصی مراجعه کنید.
اقدامات ضروری پس از بالا رفتن آمپر ماشین
حال که با علت بالا رفتن آمپر ماشین آشنا شدید بهتر است بدانید هنگام بروز این موارد لازم است چه اقداماتی صورت گیرد تا از جوش آوردن خودرو جلوگیری شده و متحمل خسارتهایی گستردهتر نشوید؛ به همین جهت در ادامه به برخی از ضروریترین این اقدامات اشاره شده است.
- در ابتدا باید ماشین را خاموش کرده و کاپوت را باز کنید تا از حرارت سیستم کاسته شود. توجه داشته باشید در همان ابتدای باز کردن کاپوت هرگز درب رادیاتور و مخزن را باز نکنید؛ زیرا فشار بالای سیستم میتواند منجر پرت کردن آب داغ به سمت شما و در نتیجه سوختگی شدید شود.
- وضعیت فنها را مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده عدم کار کردن آنها، به دنبال دلیل اصلی بروز این مشکل بگردید.
- در صورت عملکرد صحیح فنها باید سطح مایع خنککننده را بررسی کنید.
- اگر علت بالا رفتن آمپر ماشین هیچ یک از موارد مذکور نبود، لازم است وضعیت سیستم خنککننده را مورد بررسی قرار داده و از عدم وجود هوا در آن، قفل شدن ترموستات و همچنین انسداد مسیرهای آب اطمینان حاصل کنید؛ به طور کلی بررسی این موارد نیازمند تخصص کافی است و لازم است حتماً به یک مکانیک باتجربه مراجعه کنید.
اقدامات پیشگیرانه بالا رفتن آمپر ماشین
از مؤثرترین اقداماتی که میتوان برای جلوگیری از بالا رفتن آمپر انجام داد، رسیدگی دورهای به رادیاتور و عیبیابی آن است. در واقع اموری مانند تعویض به موقع مایع خنککننده، اطمینان از عدم نشتی قسمتهای مختلف این سیستم، بررسی وضعیت فن رادیاتور و همچنین چک کردن مداوم سطح مایع خنککننده میتواند در جلوگیری از بروز مشکل بالا رفتن آمپر ماشین تأثیر به سزایی داشته باشند.
بنا به توصیه متخصصین فعال در زمینه مکانیک توصیه میشود بررسی سطح مایع خنککننده را به صورت هفتگی و همچنین بررسی پرههای رادیاتور را به صورت سالانه انجام دهید تا از بروز مشکلات این چنینی جلوگیری کرده و در حفظ سلامت فنی خودروی خود، موفق عمل کنید.
جمعبندی
بالا رفتن آمپر ماشین یکی از رایجترین مشکلاتی است که تمامی رانندگان تاکنون با آن مواجه شدهاند؛ به همین دلیل لازم است نسبت به تمامی علائم بروز این مشکل اطلاعات کافی داشته باشید تا در صورت مواجهه با هر یک از این موارد، بتوانید نسبت به دلیل اصلی این مشکل پی ببرید؛ به همین منظور در این مقاله سعی کردیم به بررسی علت بالا رفتن آمپر ماشین و همچنین اقدامات مؤثر جهت رفع و جلوگیری از این مشکل بپردازیم.
ما در مجموعه رنوفرانس نیز نسبت به اهمیت این موضوع آگاه بوده و بخش قابل توجهی از خدمات خود را به رفع این مسئله اختصاص دادهایم؛ بنابراین، شما میتوانید جهت عیبیابی بالا رفتن آمپر خودرو و دیگر امور مانند بررسی چراغ های پشت آمپر ساندرو به تعمیرگاه تخصصی رنوفرانس مراجعه کرده و از بهروزترین خدمات مکانیکی بهرهمند شوید.