علائم کم بودن روغن گیربکس
یکی از رایجترین مشکلاتی که به مرور زمان برای هر ماشینی رخ میدهد، کمبود روغن گیربکس است. روغن گیربکس وظیفه دارد با روانکاری قطعات سیستم گیربکس، اصطکاک میان آنها را به حداقل رسانده و از افزایش دما درون این سیستم جلوگیری کند؛ بنابراین لازم است همواره به این موضوع توجه داشته باشید تا متحمل خسارتهای گسترده و هزینههای سنگین تعویض قطعات گیربکس نشوید. درواقع آگاهی از علائم کم بودن روغن گیربکس میتواند به شما این امکان را دهد تا مانع بروز این گونه خسارتهای سنگین شوید.
معمولاً پس از گذشت مدتی، روغن گیربکس عملکرد و کیفیت اولیه خود را از دست داده و با علائمی مانند صداهای غیرعادی، روشن شدن چراغ چک و بوی سوختگی، راننده را نسبت به بروز این مشکل آگاه میکند؛ به همین جهت در این مقاله سعی داریم به طور مفصل به بررسی علائم کم بودن روغن گیربکس بپردازیم تا هنگام مواجهه با هر یک از این موارد به تعمیرگاههای تخصصی مراجعه کرده و در حفظ سلامت فنی خودرو عملکرد مفیدی داشته باشید.
اهمیت روغن گیربکس
در ادامه به اهمیت استفاده از روغن گیربکس در خودرو اشاره می کنیم:
- کاهش اصطکاک میان قطعات داخلی سیستم گیربکس: هرگونه مشکل در این روغن یا کاهش سطح آن میتواند منجر به افزایش اصطکاک و سایش قطعات به یکدیگر شده و در پی آن، گرمای شدیدی درون سیستم خودرو ایجاد شود.
- عدم توجه به علائم کمبود روغن گیربکس نه تنها سبب شدت یافتن آسیب دیدگی قطعات گیربکس میشود؛ بلکه با بالا رفتن دما درون خودرو، دیگر قطعات وابسته نیز خسارتهایی جدی خواهند دید.
به همین دلیل وجود روغن گیربکس اهمیت بسیار بالایی پیدا کرده است؛ بنابراین، لازم است هنگام مواجهه با هر یک از علائم کم بودن روغن گیربکس یا رسیدن زمان تعویض آن، حتماً به مکانیک مراجعه کرده و نسبت به افزایش یا تعویض روغن گیربکس اقدام کنید تا سبب کاهش عمر مفید قطعات خودرو نشود. اگر صاحب خودروی ال 90 هستید، حتما به مقاله زمان تعویض روغن گیربکس ال 90 مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این مورد به دست آورید.
بیشتر بخوانید: مهمترین نکات بررسی داستر را پیش از خرید اینجا بخوانید
علائم کم بودن روغن گیربکس
تمامی قطعات خودرو بسته به عملکردی که دارند به مرور زمان فرسوده میشوند. روغن گیربکس نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با گذشت زمان علائم کم شدن آن بروز پیدا کرده و با این گونه هشدارها، راننده را نسبت به این مشکل آگاه میکند؛ بنابراین، همواره یکی از مهمترین دغدغههای رانندگان این است که چطور بفهمیم روغن گیربکس کم شده است.
به همین جهت در این قسمت به برخی از مهمترین علائم کم بودن روغن گیربکس اشاره شده است تا هنگام مواجهه با این موارد، بهترین عملکرد را در حفظ سلامت فنی سیستم گیربکس و دیگر قطعات خودرو داشته باشید.
لرزش گیربکس
یکی از رایجترین علائم کم بودن روغن گیربکس اتومات، لرزش یا لغزیدن گیربکس است؛ چرا که با کاهش سطح روغن گیربکس، تمامی قطعات سیستم گیربکس به یکدیگر ساییده شده و هنگام رانندگی لرزشهایی را احساس خواهید کرد که نشان از کم بودن روغن گیربکس دارد. برای اطلاعات بیشتر راجع به این مشکل، به مقاله تقه زدن گیربکس اتوماتیک ساندرو مراجعه کنید.
بالا رفتن دمای بیش از حد گیربکس
از دیگر علائم کم بودن روغن گیربکس اتوماتیک، بالا رفتن دما در سیستم گیربکس است. در واقع روغن گیربکس با روانکاری قطعات و با به حداقل رساندن اصطکاک میان آنها، از داغ شدن بیش از حد جلوگیری میکند؛ بنابراین، با داغ شدن و افزایش دمای بیش از حد سیستم گیربکس میتوان فهمید سطح روغن گیربکس کاهش یافته است.
ایجاد صداهای غیرعادی
یکی دیگر از شایعترین نشانه های کم بودن روغن گیربکس، شنیدن صداهای غیرعادی در زمان خلاص بودن دنده خودرو است؛ زیرا با کاهش سطح روغن گیربکس، قطعات درون جعبهدنده، دچار سایش و آسیب دیدگی شده و در نتیجه منجر به ایجاد صداهای غیرعادی میشود.
دشوار شدن تعویض دنده
مشکل در تعویض دنده یکی از علائم کم بودن روغن گیربکس است؛ به طوری که هنگام پایین آمدن سطح روغن گیربکس، تعویض دنده با تأخیر زیادی انجام میشود. در صورت عدم توجه به این علائم، روغن گیربکس کاملاً تمام شده و دیگر نمیتوان تعویض دنده را انجام داد.
احساس بوی سوختگی
از دیگر علائم کمبود روغن گیربکس اتوماتیک احساس بوی سوختگی در خودرو است؛ چرا که با کاهش سطح روغن گیربکس میزان سایش و اصطکاک قطعات به حداکثر رسیده و در نتیجه بالا رفتن حرارت، منجر به ایجاد بوی سوختگی در خودرو میشود.
نشت روغن از گیربکس
از دیگر علائم کم بودن روغن گیربکس میتوان به نشت روغن از گیربکس اشاره کرد؛ زیرا با کمبود روغن گیربکس، قطعات درون جعبهدنده فرسوده شده و منجر به روغن ریزی گیربکس میشود.
روشن شدن چراغ گیربکس
از آنجایی که روغن گیربکس تأثیر مستقیمی بر عملکرد قطعات جعبهدنده دارد، کم شدن آن میتواند سبب روشن شدن چراغ گیربکس شود. در واقع غالب مشکلاتی که در سیستم خودرو رخ میدهند از طریق چراغهای هشداردهنده مشخص میشوند؛ بنابراین، با روشن شدن چراغ گیربکس میتوان به کم شدن سطح روغن گیربکس پی برد. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری راجع به روشن شدن چراغ گیربکس در خودروی ساندرو به دست آورید، به مقاله علت روشن شدن چراغ گیربکس ساندرو مراجعه کنید.
نتایج کم بودن روغن گیربکس
حال که با علائم کم بودن روغن گیربکس آشنا شدید بهتر است بدانید عدم توجه به هر یک از این موارد چه تبعاتی را به دنبال خواهد داشت؛ به همین جهت در این قسمت به برخی از مهمترین نتایج کم شدن روغن گیربکس اشاره شده است تا نسبت به اهمیت این موضوع پی ببرید.
- با کاهش سطح روغن گیربکس، اصطکاک میان قطعات بیشتر شده و به مرور زمان تمامی قطعات وابسته، آسیب جدی خواهند دید.
- کاهش کیفیت و عملکرد مفید گیربکس از دیگر نتایج کم شدن روغن گیربکس است.
- عدم توجه به کمبود روغن گیربکس میتواند منجر به بروز مشکل در انجام کارهایی ساده همچون تعویض دنده شده و بروز سانحه در اثر عدم کنترل خودرو حین رانندگی را به دنبال داشته باشد.
- بالا رفتن دما و در نتیجه آسیب دیدن قطعات، از دیگر نتایج بیتوجهی به علائم کم بودن روغن گیربکس دستی است.
دلایل کم شدن روغن گیربکس
کم شدن روغن گیربکس میتواند به فاکتورهای مختلفی بستگی داشته باشد که در ادامه به برخی از مهمترین و اصلیترین دلایل کم شدن آن اشاره شده است.
- فرسودگی واشرهای گیربکس
- ترک خوردگی خط سیال گیربکس
- روغن ریزی گیربکس به دلیل فرسودگی قطعات درون سیستم گیربکس
- خراب شدن و فرسودگی مبدل گشتاور
- ترک خوردگی تابه روغن گیربکس
روش های اندازه گیری روغن گیربکس
با توجه به نتایج و تبعات کم شدن روغن گیربکس، اندازهگیری روغن گیربکس به یکی از دغدغههای رانندگان تبدیل شده است؛ به همین جهت در این قسمت به برخی از راهکارهای اندازهگیری روغن گیربکس اشاره شده است.
- در ابتدا لازم است خودروی خود را در مکانی صاف و ایمن پارک کنید.
- سپس با باز کردن درب موتور خودرو باید محل مربوط به مخزن روغن گیربکس را پیدا کنید؛ معمولاً سازندگان خودرو، این محل از خودرو را با رنگ زرد یا قرمز به همراه علامت ATF یا Transmission Fluid مشخص میکنند.
- جهت اندازهگیری سطح روغن گیربکس به ابزاری به نام دیپ استیک نیاز دارید تا با وارد کردن این ابزار درون مخزن روغن، سطح روغن گیربکس مشخص شود. حال با نگاه کردن به علامت روغن روی این ابزار متوجه سطح روغن گیربکس میشوید.
در صورت مشاهده کاهش سطح روغن گیربکس لازم است در اسرع وقت به مکانیکی مجرب و تعمیرگاه تخصصی مراجعه کنید تا با افزودن یا تعویض روغن گیربکس، ضمن رفع این مشکل، از بروز مشکلات ثانویه و آسیب دیدن دیگر قطعات وابسته نیز جلوگیری شود.
جمعبندی
از آنجایی که یکی از شایعترین مشکلاتی که برای هر ماشین رخ میدهد، کم شدن روغن گیربکس است، لازم است نسبت به علائم بروز این مشکل آگاه باشید تا در صورت مواجهه با هر یک از این موارد، به تعمیرگاه تخصصی مراجعه کرده و نسبت به رفع این مسئله اقدام کنید؛ به همین منظور در این مقاله به بررسی علائم کم شدن روغن گیربکس و اهمیت این موضوع پرداختیم. در ادامه نیز با اشاره به نتایج و دلایل کم شدن روغن گیربکس، بر انجام به موقع این امر تأکید شد.
ما در مجموعه تخصصی رنوفرانس نیز نسبت به اهمیت این موضوع واقف بوده و همواره بخشی از خدمات خود را به رفع مشکلات گیربکس و بررسی علائم کم بودن روغن گیربکس اختصاص میدهیم؛ به همین جهت شما میتوانید برای انجام تعمیرات تخصصی و تعویض قطعات خودرو، از خدمات مجموعه رنوفرانس بهرهمند شوید.